Блог /

Мед парк – там, де закінчується паніка

дорожній знак ПАНІКА закреслено

Є добра новина – згідно досліджень,проведеним Оксфордським та Пенсильванським університетами ефективність лікування панічного розладу когнітивно-поведінковим методом тривалістю від 20 до 25 консультацій становить від 85 до 90%! Це дуже високий показник!

Що ж таке паніка?

Хоча ситуації, над якими можна втратити контроль (як наприклад епідемія) викликають у нас певне незначне занепокоєння,і ми називаємо це панікою,справжня паніка виглядає дещо інакше.

Панічна атака – раптове,дуже інтенсивне відчуття страху та неспокою,яке супроводжується інтенсивними і яскравими тілесними проявами, такими як:

  • пришвидшене серцебиття та дуже часте дихання,
  • відчуття нестачі повітря, ніби не можеш вдихнути,
  • сильне напруження в м`язах
  • відчуття припливу крові до обличчя,
  • потовиділення,
  • часом позови до туалету або нудота,
  • відчуття ніби втрачаєш притомність,
  • «ватні ноги», заніміння або поколювання в пальцях,
  • розгубленість,
  • відчуття нереальності,ніби ти відділений від всього що відбувається,

Пік симптомів з`являється дуже швидко і триває коротко (не більше 10-15хв.), незважаючи що може здаватись ніби це триває цілу вічність. Симптоми настільки сильні та несподівані,що складається враження ніби у вас може трапитись серцевий напад, ви втратили контроль над собою, чи божеволієте. Хоча відчуття дуже реалістичні, не зафіксовано випадків щоб такі очікування справдились.

Якщо ви переживали подібний досвід, то можу вас порадувати – ви один з 10-ти людей,хто за життя переживав хоча б один раз панічну атаку. Таке явище дуже поширене, і свідчить більше про норму, ніж що «щось зі мною негаразд» і не є загрозливим. Однак певна частина людей переживає повторні панічні атаки,що веде до надмірного стресу, та накладає обмеження на повноцінне життя.

Якщо особа переживає тривогу щодо можливого повторення панічної атаки, уникає місць,де може статись паніки, чи робить запобіжні заходи, (наприклад носити з собою проти тривожні таблетки, ходити в спеціальному взутті, виходити тільки в чиємусь супроводі на вулицю та ін..) то такий стан називається панічним розладом.

Панічний розлад часто супроводжують інші страхи. Найчастіше це є агорафобія – страх бути на відкритій місцевості (великі площі, середина вулиці та ін.). у місцях скупчення великої кількості людей (супермаркети, колективні зібрання і т.д.) Часто є супутній страх місць,з яких важко втекти (користуватись метро, літаками, їхати в маршрутному таксі, ліфті та ін.) що нерідко пов`язане з інтерпретаціями «мені не вистачить повітря», «не зможу себе контролювати», «привселюдно схожу від страху в туалет» та ін. Ну і звісно, частим супутником панічного розладу може бути тривога за здоров`я.

Немало пацієнтів переживає панічні атаки підчас сну, що пов`язано з циклами сповільнення-прискорення серцевого ритму, які можуть мати місце під час сну.

Вдалого всім тижня, в гармонії з власним тілом і душею, в цьому часто неконтрольованому нами і водночас такому цікавому світі;)

Михайло Костюк психотерапевт