Блог /

Посткарантинна психологія, або перші кроки в адаптації до звичного життя

У період послаблення карантину, яке поступово огортатиме увесь Світ, важливим є самопочуття, які базуються на фізіологічному і психологічному здоров’ї людини. Для повноцінної і гармонійної адаптації все має відбуватись поступово, без зайвої метушні і надмірних вимог до себе.

Давайте не забувати, що будь-які обмеження створюють дискомфорт, а сформовані так звані рамки, не дозволяють жити звичним, повноцінним життям. Змінюється життєвий темп та внутрішній ритм, які не так просто повернути до попередньо сформованої норми.

Отож давайте розглянемо ключові аспекти, які покликані мінімізувати стрес підчас повернення до повсякденного і комфортного життя

  1. Розпочнемо з поступової і неквапливої підготовки, що базуватиметься на врегулюванні базових щоденних потреб. Комфортні години сну, споживання їжі за графіком, розрахунок часу на транспорт та інші буденні, але важливі речі. Все це є запорукою комфортного психологічного і фізіологічного стану людини, що додасть структурованості і легкості в налагодженні внутрішніх процесів.
  2. Дамо волю емоціям. Радість від зустрічей з друзями і колегами, невеличкі мандрівки, які приносять щастя, смачний десерт в улюбленому закладі, повернення до улюбленої роботи – все це розбудить внутрішні ресурси, покращить настрій і прискорить процес адаптації.
  3. Подякуємо собі і подаруємо позитивне підкріплення у вигляді невеличкого подарунка чи приємного слова. Пам’ятатимемо про те, що кожен стан має початок і завершення і для гармонії все має відбуватись в хронологічному порядку.

Якщо у вас назбиралось багато гніву, злості та негативу, ви роздратовані змінами до яких не готові - не тримайте в собі. Використайте простий психологічний прийом – напишіть листа, в якому вилийте на папір усі негативні емоції: біль, страх, відчуття безвихідності.

Мозок не любить незавершені процеси і не відпускає емоції й переживання, які ми не мали можливсоті виразити. Вони наростають та розпирають нас зсередини. Ми зливаємось з нашою тривогою, “варимось” у ній, не знаходячи для неї виходу.

Виливаючи свої думки на папір, ви зможете відпустити та усвідомити усе, що зупиняє і лякає вас.

Або ж зверніться до спеціаліста з психічного здоров’я, який разом із вами знайде шлях, який потрібен саме вам.

І не забувайте, повноцінний сон, здорове харчування, соціальні контакти і нові пізнання обов’язково закріплять позитивний результат у вашій адаптації.