Блог /

«Материнська меланхолія» чи післяпологова депресія?

Народження дитини – не просто важлива подія в житті жінки, як матері, але й складний фізіологічний та психологічний процес.

Багато жінок приблизно через тиждень після пологів переживають «материнську меланхолію» (baby blues), під час якої відчувають депресивний настрій, роздратування, плаксивість, втому та внутрішню нестабільність, що супроводжується постійними перепадами настрою. Зазвичай, такий стан спричинений різкою зміною рівня гормонів. Він зникає самостійно від декількох днів до двох тижнів.

Проте одна жінка з десяти потрапляє в групу ризику післяпологової депресії, яка може спричинити серйозні наслідки.

Отож, післяпологова депресія – це не фантазія жінки, не маніпуляція, а результат тривалого стресового стану, який настає внаслідок накопиченої фізичної та моральної втоми, а також колосальної гормональної перебудови організму підчас вагітності, пологів та післяпологового періоду.

Нажаль, не існує  єдиної причини, яка може пояснити, чому саме виникає післяпологова депресія. Науковці стверджують, що виникнення захворювання часто спричиняють гормони. Їхній рівень різко знижується і це впливає на вироблення нейромедіаторів, особливо серотоніну і дофаміну. Проте, не виключенням є й психологічні причини ( страх жінки за дитину, брак часу для повноцінного сну, надмірна тривожність, відчуття втрати контролю над власним життям та ін.)

Основні симптоми післяпологової депресії:

  • пригнічений настрій;
  • зменшення рівня енергії, посилена втомлюваність;
  • негативне мислення;
  • порушення сну, апетиту;
  • порушення пам’яті та уваги;
  • надмірна плаксивість;
  • проблеми з прив’язаністю до дитини;
  • втрата інтересу до справ, які раніше приносили задоволення;
  • сильна роздратованість, напади злості;
  • тривожність, напади паніки;
  • переживання «чи гарна я мати?»;
  • суїцидальні думки;

Існує поняття післяпологового психозу. Це надзвичайно небезпечний стан схожий на стан афекту, який супроводжується галюцинаціями, відсутністю раціонального мислення, дезорієнтацією в часі та ситуації, яка відбувається. Жінка, не розуміючи, що робить, може завдати непоправної шкоди собі і дитині.

ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ, що самотужки діагностувати післяпологову депресію практично неможливо. Це не просто проблема «поганого настрою», а складнощі з відновленням фізіологічних функцій організму, які посилюються психологічними проблемами. Така форма депресії може розвиватись повільно і затягуватись на тривалий термін. Тільки комплексний підхід медицини і психології може дати відчутний результат і не допустити ускладнень.

Щоб пережити післяпологову депресію, потрібно визнати й прийняти реальність.

Зрозуміти для себе, що бути мамою – велике щастя, яке потребує великої праці.

Навчитись розставляти пріоритети і пам’ятати про задоволення власних потреб.

Розділяти догляд за дитиною із своїм чоловіком, бо дитина – відповідальність обох батьків.

Слідкувати за харчуванням і не забувати про помірковані фізичні навантаження. Контроль за здоров’ям – запорука внутрішньої впевненості в собі і зовнішньої гармонії зі світом.

Не бійтесь просити про допомогу і сміливо беріть підтримку від близьких та рідних людей.

Якщо ж ви відчуваєте присутність ознак післяпологової депресії у своєму житті і не можете самотужки їх здолати. Не бійтесь звернутись до кваліфікованого психотерапевта, який створить ваш індивідуальний покроковий маршрут і пройде його з вами, як мудрий наставник та компетентний фахівець.